Vuosi 2018

Yhteiskuva Võrtsjärven eteläpäässä
Näkymä Viljandi-järvelle
Vaiblassa kahlataan
Väike-Trommi
Ravilan kartano

Päijät-Hämeen Tuglas-Seuran matka Viljandiin ja Võrtsjärvelle 2-5.8


 

Viljandi on vanha Hansakaupunki. Sinne oli Hansan ajalla n. 1300-1400 luvuilla vielä vesiyhteys  Pärnu-, Navesti- ja Raudnajokia pitkin. Maan nouseminen, jota vieläkin jatkuu, katkaisi yhteydet jo satoja vuosia sitten. Hansan ajalla aloitetiin myös rakentaa kaupunkiin linnoitusta, josta on enää jäljellä vain rauniot. Linna tuhottiin Liivinsodan aikana 1500 luvun lopulla.

Võrtsjärvi on Viron toiseksi suurin, mutta suurin kokonaan Viron rajojen sisäpuolella oleva. Sen pituus on n. 35 km ja leveys enimmillään n. 15 km. Pohjoisrannalta katsoen eteläranta painuu horisontin taakse!

Matkalaisia oli 15 henkilöä Leilin varmaotteisesti johdattamina. Võrtsjärven kiertomatkalla meitä opasti Tuuli.

Torstai oli matkapäivä Viljandiin, jossa majoituttiin Grand Hotelliin.

Perjantain aloitettiin järven kierros ja tarkastettiin Valman kylässä sijaitseva upea lomakeskus. Nautittiin kahvista ja jäätelöstä Oiun kalastajakylässä.

Vaiblan rannassa toivorikkaimmat uimahaluiset kahlasivat jopa puolisen kilometriä päästäkseen uimasyvyyteen.

Lounastauko pidettiin Emajoen lähtökohdassa, Jõesuussa olevassa pienessä ravintolassa. Võrtsjärven tilaa tutkimaan on perustettu Limnologiakeskus, jossa nähtiin mm. lukuisia järvessä eläviä kaloja.

Sitten olikin aika siirtyä Otepään kautta yöpaikkaan Väike-Trommin turismitalolle. Illan aikana kierrettiin isännän opastuksella pieni luontopolku, jonka varrella oli mm. Märdin kartanon aikana istutettuja korkkitammeja ja vesimylly. Talon koira, ystävälliseksi mainittu, hoiti vartiontitehtäväänsä tehokkaasti!

Lauantaina matka jatkui Sangasten kartanolle, joka on kuuluisa siellä kehitettyjen ruislajikkeiden vuoksi. Siellä oli parhaillaan jokavuotiset ruispäivät, jota näytettiin vietettävän markkinatunnelmissa. Kartanon lähimetsässä risteilee luontopolkujen verkosto, jonka varrelta löytyi meille harvinaisia puita ja kasveja.

Seuraava kohde ennen Viljandia oli Mustla, jossa tutustuttiin käsityöpajaan ja kirjastoon.

Viljandissa yövyttiin taas Grand Hotellissa.

Sunnuntaina paluumatkalla Tallinnaan poikettiin Ravilan kartanossa. Siellä nykyinen omistaja selosti kartanon vaiheita innokkaasti ja eloisasti, kertoen mm. 1800 luvulla eläneestä "hullusta paronista", joka kehitteli jopa lentolaitteen. Koelento onnistui huonosti, mutta lentäjä säilyi hengissä!

Satamassa oli aika jättää Leili ja kuljettajamme Jaan kiitosten kera ja lähteä kotisuomeen!

Teksti ja kuvat Tarmo Tikka

 

 

 

 

 

 

Viron 100-vuotisjuhlintaa helmikuussa Lahdessa